You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

TORK, BEYGıRGÜCÜ, RPM VE HIZLANMA ÜZERıNE TEMEL BıLGıLER - BÖLÜM 2 : ış

TORK, BEYGıRGÜCÜ, RPM VE HIZLANMA ÜZERıNE TEMEL BıLGıLER - BÖLÜM 2 : ış

LT Üye
TORK, BEYGıRGÜCÜ, RPM VE HIZLANMA ÜZERıNE TEMEL BıLGıLER - BÖLÜM 2 : ış
ış yukarıda da görmüştük, esasen hareket yani nesnenin yer değiştirmesi olarak değerlendirilebilir. Bir ış’in olabilmesi için 1. yer değiştirme miktarına, 2. yer değiştirmede harcanan kuvvete ihtiyacımız vardır. Bu da w = f x d formülüyle ifade edilir. ış yapabilmek için kuvvet harcamak yetmez, yer değiştirme zorunlu şarttır. Örneğin bir vidayı 10 kgm torkla sıkalım, vida bir noktada iyice sıkıştıktan sonra dönmesini durduracaktır. Bu noktada biz hala aynı kuvveti uygulamaya devam etsek bile, vida artık dönmeyeceği için iş yapmış sayılmayız. Başka bir örnek: Herhangi bir duvarı 50 kg kuvvetle itelim, ne olur? Hiç bir şey olmaz, yaptığımız iş kuvvet harcadığımız halde 0’dır. Ama aynı 50 kg’lık kuvveti bir arabayı itmekte kullanırsak ve arabayı mesela 20 m itersek, iş yapmış oluruz ve yaptığımız işin miktarı 50 kg x 20 m = 100 kgm olur. ış kavramını niçin anlatıyoruz? Çünkü beygir gücü iş yapma hızıdır, beygir gücünü anlatırken, ış kavramına ihtiyaımız olacak. Bir elektirik motoru tork üretir, çalışır durumda bir elektirk motorunun milini sabitlenmiş bir mengenede sıkıştırırsak elektrik motoru mil dönmediği halde tork üretmeye devam eder ama mil dönmediği için üretilen tork mesela 200 NM olsa bile yapılan iş 0’dır. Bunu da bir yere not edelim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
LT Üye
Ynt: TORK, BEYGıRGÜCÜ, RPM VE HIZLANMA ÜZERıNE TEMEL BıLGıLER - BÖLÜM 2 : ış
Son 2 cümleye bakarak hareket edersek iş orada potansiyel enerjiye mi dönüşüyor?
Bunu ilk beğenen sen ol.
LT Üye
Ynt: TORK, BEYGıRGÜCÜ, RPM VE HIZLANMA ÜZERıNE TEMEL BıLGıLER - BÖLÜM 2 : ış
(06-04-2013, Saat: 15:51)Emre Arslan link Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Son 2 cümleye bakarak hareket edersek iş orada potansiyel enerjiye mi dönüşüyor?

Potansiyel enerji biraz farklı. cisimlerin bir alanda bulundukları fiziksel durumlardan dolayı depoladığı  enerjidir. Örneğin yükseğe kaldırılan bir cisim bırakılarak aşağı doğru hareket edecek enerjisinin bulunmasıdır.iş ise enerji ile cismin yerini değiştirebiliyorsan iş yapmış kabul ediyorsun.




Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren LFSTurkey.NET sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.